Waarom een moestuin?

De moestuin is al een tijdje in opkomst. Het is tegenwoordig ‘hip’ om je eigen moestuin te hebben en om zelf je kruiden en groenten te telen. De moestuin is duidelijk van zijn oubollige imago af. Waar komt deze vraag toch vandaan? Ook gaan we in dit artikel wat tips over de moestuin loslaten.

Waar komt deze trend vandaan?

Tegenwoordig zijn steeds meer consumenten geïnteresseerd in waar ons eten vandaan komt. Daarnaast is het belangrijk dat er geen E-nummers en andere toevoegingen meer in ons eten zit verwerkt. We hebben het natuurlijk over de welbekende healthy lifestyle. De moestuin past hier uiteraard helemaal bij. Als je een eigen moestuin hebt weet je precies wat je eet, zonder E-nummers en andere toevoegingen dus. De moestuin was al razend populair maar sinds de succesvolle actie van Albert Heijn, zijn moestuintjes niet meer weg te denken. Van kleine kinderen tot senioren, iedereen is geïnteresseerd in het hebben van een eigen moestuin.

Waarom een moestuin beginnen?

  • Als je een eigen moestuin hebt weet je precies wat je eet.
  • Een moestuin beginnen is ontzettend leerzaam. Je leert hoe de natuur werkt en weet precies hoe het groeiproces van je lievelingsgroente in elkaar steekt.
  • Met je handen werken is ontspannend.
  • In de buitenlucht bezig zijn is gezond.
  • Een moestuin ziet er ook nog eens leuk uit.

Moestuin in je tuin of grond huren

Als je een wat grotere tuin hebt kun je een moestuin aanleggen. De ligging van de moestuin is hierbij wel belangrijk, hierover staat meer in het artikel ‘Hoe begin je een moestuin?’. Indien je zelf niet genoeg ruimte hebt maar je wel graag een wat grotere moestuin wilt, kun je ook een volkstuin of moestuincomplex huren. Hier komen natuurlijk wel meer kosten bij kijken. Deze kosten zijn afhankelijk van de locatie en het oppervlakte van de grond.

Moestuinbak op je balkon

Steeds meer mensen creëren op een balkon een (mini) moestuin met de zogeheten ‘moestuinbak’.Voor als je wat minder ruimte hebt dus. Er zijn hiervoor speciale moestuinbakken ontwikkelt of je kunt er natuurlijk zelf een maken. Deze moestuinbakken zijn vaak weer onderverdeeld in kleine vakjes, zo heeft elke groenten of kruid zijn eigen plekje. Deze moestuinbakken zijn naast praktisch ook nog eens een aanwinst voor op uw balkon. Ze zijn vaak gemaakt van steigerhout waardoor het er heel fancy uitziet.

Moestuin Tips

  1. Check voordat je begint altijd eerst de pH-waarde van de grond.
  2. De ligging van de moestuin is belangrijk. Kies een ligging waar de zon tenminste 6 uur per dag schijnt.
  3. Zaai niet te dicht op elkaar, anders krijg je zwakke planten en zijn ze extra gevoelig voor ziektes.
  4. Als je courgettes in je moestuin wilt, oogst ze dan op tijd! Courgettes groeien snel en als ze te groot worden verliezen ze smaak.
  5. Aubergines houden van warmte en groeien het beste in een lekkere warme kas. Liever niet buiten dus!
  6. Spekbonen hebben maar heel weinig water nodig, hoe meer water hoe slechter voor de plant. Ideaal voor de luie tuinders onder ons…
  7. Als je pompoenen mooi wilt houden, laat ze dan niet op de natte grond liggen maar plaatst ze op een verhoging. Zo voorkom je dat het gaat rotten.
  8. Als je sla wilt zaaien maar niet elke week dezelfde slasoort wilt eten kun je het beste verschillende soorten sla-zaden kopen en deze door elkaar mengen en elke 2 weken een klein deel strooien. Zo heb je elke week een gevarieerd aanbod.
  9. Verwijder soms de bladeren rondom de vruchten, hierdoor kleuren ze beter. Let op: pluk niet teveel, anders kunnen de planten niet meer goed ademen.
  10. Heb je veel last van ongedierte, schaf dan een tuinvlies of insectengaas aan. Heb je hierna nog steeds last van ongedierte kijk dan eens naar bestrijdingsmiddelen.