Moestuin beginnen

Hoe begin je een moestuin?

Wat is er nou leuker dan zelf je eigen kruiden en groenten oogsten? Sommige mensen denken dat een moestuin beginnen lastig is maar dit hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. In dit artikel leggen wij stap voor stap uit hoe je dit het beste kunt aanpakken zodat je zelf aan de slag kunt.

De beste tijd om te beginnen

Je kan eigenlijk het hele jaar door beginnen met zaaien. Maar voor het beste resultaat kun je het beste beginnen na de vorstperiode, dus in het voorjaar. Dan pak je namelijk het hele seizoen mee en heb je het eerste jaar gelijk een (hopelijk) goede oogst. Daarnaast verschilt het per groente of kruid wanneer de beste zaai periode is. Er zijn hiervoor verschillende zaai- en oogstkalenders ontwikkelt.

Ligging van de moestuin bepalen

Het aanleggen van een moestuin begint natuurlijk met het bepalen van de ligging. Allereerst kies je een plek uit waar de zon tenminste 6 uur per dag schijnt, een zo zonnig mogelijke plek dus. Daarnaast moet de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen. Zo komt de zon tussen de rijen door en kunnen alle kruiden en groenten gelijkmatig rijpen. Het is belangrijk dat grond vlak is en iets afloopt naar het zuidoosten of zuidwesten, op deze manier kan bijvoorbeeld regenwater goed weg lopen. Tot slot is het belangrijk dat je voor bescherming zorgt aan de noord- en noord-oostkant tegen de wind.

Moestuingrond inspecteren

Voordat je gaat beginnen is het van belang dat je eerste de grond goed inspecteert voordat je aan de gang gaat. Check met een pH-meter de waarde van de grond. De meeste groenten houden van een neutrale tot alkalische grond (pH waarde van 7 – 7,5).  Maar dit is afhankelijk van de soort groenten die je wilt oogsten, aardappelen doen het bijvoorbeeld weer beter op een zure grond. Als de pH waarde niet goed is kun je de grond nog bewerken. Als de pH waarde goed is maak voordat je begint de grond vlak en schoffel je de bovenste laag van de grond goed door. Verwijder ook zoveel mogelijk onkruid en andere eventele rommel. Dan kun je de grond egaliseren en gladmaken met een hark totdat het er egaal uitziet.

Indeling van de moestuin

Maak de bedden niet breder dan 1 meter en daartussen paden van ongeveer 30 cm. Op deze manier kun je overal goed bij en zonder problemen makkelijk zaaien, schoffelen en oogsten. Als je een grotere moestuin hebt met meerdere paden en je een kruiwagen wilt gebruiken, kun je het hoofdpad breder maken. Plant per vlak de soorten uit een gewasgroep bij elkaar, elke groep gebruikt namelijk zijn eigen voedingsstoffen. Het beste kun je elk jaar de planten een plaatsje opschuiven, hierdoor blijft de grond gezond. Tip: teken een plattegrond, op deze manier kun je goed onthouden wat je waar hebt gezaaid. Bewaar deze plattegrond als geheugensteuntje voor volgend jaar.

Moestuin zaaien

Allereerst geldt de regel hoe groter de zaden, hoe dieper ze gezaaid moeten worden. De zaden die wat groter zijn moeten zeker 5 cm diep worden gezaaid. De kleine zaden moeten niet dieper dan een halve tot 1 centimeter worden gezaaid. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te dicht op elkaar zaait. Als je de plantjes te dicht op elkaar zaait worden ze niet sterk genoeg waardoor ze sneller vatbaar voor ziektes zullen zijn. Je kunt hiervoor een speciale zaadstrooier voor aanschaffen. Nadat je hebt gezaaid, moet je de grond goed aan drukken en vochtig maken. Gebruik hiervoor een gieter met broeskop en geen harde waterstraal, anders worden alle zaadjes weggespoeld. De meest voorkomende manieren waarop je kunt zaaien is in rijen zaaien of breedwerpig zaaien. Bij in rijen zaaien worden geultjes getrokken en die worden daarna weer dichtgemaakt. Bij breedwerpig zaaien strooi je de zaadjes uit over de grond en hark je het vervolgens weer erin, dit is zeer geschikt voor zaden die snel groeien. Zorg wel goed dat je de zaadjes goed verdeeld.